ONLINE szülésfelkészítő 2020. április 9-től

2020. április 9. – 30.

A jelen helyzetben: ONLINE

Sajnos tudjuk, hogy a feliratkozásotok óta mi is történt a világunkban. Mindannyiunknak hatalmas rugalmasságra van szükségünk, hogy alkalmazkodni tudjunk a körülményekhez, és egymáshoz.

MIÉRT FONTOS EBBEN A HELYZETBEN KÉSZÜLNI?

Ami biztos az az, hogy a Babáitok nem várnak! Nektek ugyanúgy szükségetek van a felkészítésre, mint máskor – sőt, még inkább! Az egészségügyre is hatalmas nyomás került, és ez (a kórházi szakértők és dolgozók legjobb szándéka és erőfeszítései ellenére is) kihat majd a szülésetekre.

Emiatt még fontosabb az, hogy a szülés természetes fiziológiájával kapcsolatosan megfelelő információkhoz jussatok, és a saját testetek folyamataiba vetett bizalmatok megerősödhessen, mert így fogjátok a legkevésbé kiszolgáltatottan megélni ezt az időszakot.

Számos beavatkozást meg lehet előzni a testi és lelki felkészüléssel, és nem kérdés, hogy egy nyugodt anyatest jobban szül.

Ebben az időszakban tehát MÉG fontosabb megérteni például azt, amiről mi egyébként is annyit beszélünk a felkészítőkön: a kórházba indulás ténylegesen jól kiválasztott pillanata döntő, illetve érteni azt is, hogy minden szülés otthon indul, ezért a vajúdás még otthoni történéseivel kapcsolatban informáltnak és nyugodtnak lenni most még aktuálisabb.

Részletezhetném tovább is, de biztos vagyok benne, hogy egyetértetek azzal, hogy nagy szükségetek lesz a felkészítőre – amit viszont a pillanatnyi körülmények közt csak ONLINE fogok tudni megtartani.

AZ ONLINE SZÜLÉSFELKÉSZÍTŐ FORMÁTUMA:

Az elmúlt napokban már komolyan elkezdtem gondolkodni a formátumon, mert úgy érzem, a már ismert, személyes, 6-szor 3 órás együttlét az online térben nem hatékony – emiatt egy ún. hibrid formátumot kezdtem el tervezni.

Mindenképp szeretném valamennyire megtartani a közös időt – ha nem is (szokásos felkészítőimre jellemző) 6 hetet, de legalább egy hónapot: mert az együtt töltött idő kincs! Magyarán: én majdnem 20 éve tanítok kismamákat, és tudom, hogy ami egy nap alatt bemegy a fejetekbe, annak ennyi idő alatt nincs ideje beleívódni a testetekbe-lelketekbe.

Pedig szülni nem a fejetek fog.

Emiatt nem tartok évek óta egy napos, vagy hétvégi gyorstalpalós tanfolyamokat, mert tapasztaltam az együtt töltött IDŐ hatékonyságát. Az, hogy a hallottaknak és átbeszélteknek  a találkozások közt van ideje “dolgozni” rajtatok az talán fontosabb is, mint az, amit konkrétan hallotok – mert az a Ti saját folyamatotok. Ebben a FB csoportos online támogatásomra számíthattok.

A 4-hetes Online Szülésfelkészítőnkben lesz:

 • Heti két-három meghallgatandó tematikus hang-, esetleg videóanyag
 • Heti egy élő konferencia beszélgetés, ahol Ti kérdezhettek élőben, vagy kommentekben. Ez a későbbiekben is megnézhető, lesz, ha nem tudnátok személyesen jelen lenni (bár érdemes).
 • Lenne egy folyamatosan élő, zárt Fb csoportunk egymás megtámogatására, információk megosztására
 • Lennének otthoni “feladataitok” (olvasni, átgondolni, megfogalmazni valók)
 • A Szülésfelkészítő 165 oldalas jegyzetét PDF-ben megkapjátok.

TEMATIKA:

Lehetséges, hogy eltérések lesznek a sorrendben (főleg így az online formátum miatt), de a tervezett témakörök a következőek:

 • KÉSZÜLÉS A SZÜLÉSRE
  Praktikus – a szülés “modern” oldala: szülési terv, a szülés helyszíne, orvosok, szülésznők, dúlák, bábák. Belső készülődés a várandósság alatt: saját kérdéseink, szorongásaink, történeteink, anyai lelki hagyatékunk.
 • TEST ÉS ELME A SZÜLÉSNÉL
  Izomkontroll. A szülés folyamata dióhéjban: testi és lelki történések a vajúdás alatt, szülési masszázs, aktív szülési pozíciók, aromaterápia.
 • AZ ÉLET LEHELLETE: LÉ(LEK)ZÉS
  Tudatos légzés nem azonos a légzés “technikával”! A légzés ereje: a legfontosabb energiafelvételi mód. A légzés idegrendszeri és érzelmi hatásai, funkciói: hogyan használjuk tudatosan. Légzésmeditációk otthonra.
 • FÁJDALOMKEZELÉSI TECHNIKÁK JÓGÁVAL
  Mi a fájdalom? Mi a viszonyom a fájdalomhoz? A fájdalom és a szégyen csapdája. Nézzünk farkasszemet! Hogyan lovagoljam meg a hullámokat?
 • AZ ELSŐ 40 NAP ÁLDÁSA
  Miért fontos készülni az első 6 hétre? Praktikus teendők. Az első napok otthon. Koma-tál és modern verziói. Mit tehet egy szévadár (segítő barátnő, családtag). Miért jó együtt és nagyrészt kis családi körben maradni, nem túl hamar aktivitásba csapni? A családi dinamika újrarendeződése.
 • SZOPTATÁSI ALAPOK
  Az első percek a szülés után, az “arany óra”, az elsődleges kötődés. Újszülötti ellátások. Az első napok szülés után. Szeparációs (elválási) szorongás. A baba első napjai. Az első szoptatások. Hasznos telefonszámok, kapcsolatok, linkek.

AZ ONLINE SZÜLÉSFELKÉSZÍTŐ ÁRA:

Ebben is a kölcsönös támogatás elvében hiszek: magyarán abban, hogy értjük, Ti is, én is, hogy kompromisszumokat és áldozatokat is kell hozzunk egymásért. Mindannyian nehéz helyzetbe kerültünk anyagilag is (pl. annak ellenére, hogy nem használhatom, a bérelt helyszínem havi fenntartási költségei ugyanúgy fizetendőek, mint persze a számláim). De tisztában vagyok azzal, hogy sokan vagytok érintettek anyagilag, most mindannyiunknak nehéz. Ezért igyekeztem olyan árat kalkulálni, ami mindenki számára korrekt.

Az eredeti felkészítő ára 45.000.-  Ez 6-szor 2 és fél, 3 órás alkalmat jelentett. Az online felkészítő tekintettel a jelen helyzetre kedvezményesebb árú lesz!

Azzal együtt tudjátok, hogy hatalmas munka most ezt ilyen hirtelen összerakni!

Egyébként legalább annyi időt fogunk az online térben “együtt” tölteni, mint ha személyesen találkoznánk. És bár nagyon fog hiányozni a fizikai közelségetek (ez egyértelmű veszteség), viszont az online munkának meg van az a hatalmas pozitívuma, hogy időben rendkívül rugalmas, tehát bármikor hozzáfértek, ráadásul otthonról. Tehát van előnye, hátránya, pro és kontra.

Mindezeket átgondolva az online program ára: 35.000.- Ft.

Utalással teljesítendő. Az érdeklődőknek majd a hivatalos jelentkezés után megadom az utalási részleteket.

Jelentkezés az alábbi Űrlap kitöltésével!
Minden egyéb kérdésben írj nyugodtan: jogaszules@t-online.hu


Utána legközelebb – remélhetőleg már “hagyományos”, élő jelenléttel megrendezhető:

NYÁRI SZÜLÉSFELKÉSZÍTÓ
2020. június 4. – július 9.

Feliratkozás a nyári felkészítő listájára:
https://doodle.com/poll/3g683zau3mwabxrh


Mindig kéthavonta indul új csoport (kivéve a nyári szünetkor).

JAVASOLT (de nem kizárólagos) csatlakozás ideje: utolsó harmad, de legalább a várandósság 20. hetétől.

A tanfolyamhoz egy 165 oldalas jegyzet-munkafüzet is jár!